Freeway kattonostimet ja kiskojärjestelmä 

Freewayn avulla pystytään rakentamaan nostinjärjestelmä erilaisiin kohteisiin, sillä malliston nostinvalikoima on laaja ja kiskojärjestelmä mahdollistaa monenlaiset nostamisen ratkaisut. Freeway-kattonostimet ovat helppoja käyttää ja luotettavia toiminnaltaan. Lisävarusteita on saatavana runsaasti, mm. potilasvaaka ja langaton käsiohjaus sekä erilaiset nostoliinat.

Kysy Freeway-tuotteista tekniseltä edustajaltamme.


Nostintyypin valinta

Kiinteä potilasnosturi (transactive Xtra) soveltuu parhaiten kiinteään koti- ja laitoskäytöön ja on aina saatavilla. Siirrettävät kattonostimet (P200 ja CP-136) soveltuvat keveytensä ja pikalukituskoukkunsa ansiosta paremmin tilanteisiin, joissa nostinta joudutaan siirtämään toistuvasti kiskolta toiselle.

Siirrettävyyden lisäksi nostintyypin valintaan vaikuttavat nostokapasiteetti, joka kiinteässä nostimessa on maksimissaan 270 kg ja siirrettävässä 136-200 kg (ks. taulukko). Kiinteään nostimeen saa lisäksi lisävarusteena langattoman kaukosäätimen ja moottoroidun liikkumisen kiskolla ja sen toiminta-aika yhdellä latauksella on siirrettäviä pidempi. Lisäksi kiinteän nostimen lataaminen tapahtuu automaattisesti sen ollessa kiskon päässä, siirrettävät nostimet ladataan asettamalla laturi laitteen runkoon.Nostinten vertailutaulukko


Transaktive pieni

P200 pieni

Cp-136


Kiinteä 

Freeway Transactive Xtra

Siirrettävä 

Freeway P200

Siirrettävä 

Freeway CP-136

Nostokapasiteetti (kg)

130, 160, 200, 270, (380)*

200

136

Laitteen paino (kg)

9,7

4,8

2,6

Käsiohjain

Vedenkestävä (pneumaattinen)

Vedenkestävä (pneumaattinen)

Sähköinen

Langaton kaukosäädin

Lisävaruste

-

-

Kiinnitys kiskoon

Kiinteä rullasto,
pikalukitus lisävaruste

Pikalukitus

Pikalukitus

Lataustapa

Integroitu kiskon päähän

Rungon kautta

Kaukosäätimen tai rungon kautta

nostojen määrä / lataus

30-40 (200kg)

15-20 (200kg)

20-21 (136kg)

Moottoroitu liikkuminen kiskolla

Lisävarusteena (myös H-järjestelmä xy-suun.)

-

-

Kantokahva ja laukku

-

Lisävaruste

Lisävaruste


*Nostokapasiteetti 380 kg vaatii vahvennetun laitteen, jonka ulkomitat ovat tavallista suuremmat


Kattonostinkiskot: suunnittelu

Kun suunnitellaan kattonostinjärjestelmää, se kannattaa tehdä yhteistyössä Handicon kanssa. Näin päästään parhaaseen ja kustannustehokkaimpaan lopputulokseen. Mahdollisuudet ovat laajat, mutta usein jo yksinkertaisella yhden huoneen kattavalla H-kiskojärjestelmällä saavutetaan sekä asukasta, että palveluntarjoajaa miellyttävä lopputulos. 

Kiskot on mahdollista kiinnittää kattoon tai kiskon päistä seiniin. Kiskon päistä kiinnitettäessä tulee huomioida kiinnityspisteiden etäisyys toisistaan, jotta kiskon jänneväli ei kasva liian suureksi. Erilaiset kiinnitysratkaisut ja sallitut jännevälit sekä lisävarusteet on esitetty suunnitteluohjeessamme, jonka saat sähköisessä muodossa sivuiltamme.


Kuva1

Kuva 1: Tyypillisiä nostotilanteita ovat potilaan nostaminen sängystä pyörätuoliin tai pyörätuolista sänkyyn. H-järjestelmä mahdollistaa potilaan nostamisen joustavasti missä tahansa pisteestä makuuhuoneessa. Nostin liikkuu kevyesti xy-suunnassa kahden rullaston ansiosta. WC-tiloihin kuljetaan suihku(pyörä)tuolilla.
  • Suositeltava koko huoneen kattava varmatoiminen nostinratkaisu siirtoihin tuolin ja sängyn välillä. Antaa vapauden muuttaa huoneen kalusteiden sijaintia jälkikäteen siirtämättä kiskoa.

Kuva2
Kuva 2: H-järjestelmään voi liittää yksittäisen kiskon, jolloin nostoalueen voi ulottaa esimerkiksi wc-tiloihin tai käytävään jatkamaan muihin tiloihin. Tällöin asukkaan siirtämiseen ei tarvita välilaskuja pyörätuoliin kiskojen kattamalla alueella.
  • Suositeltava ratkaisu erityisesti, kun suihkutuolilla ei mahdu liikkumaan kylpyhuoneeseen, tai kun halutaan laskeutua suoraan WC-istuimelle, suihkuistuimelle tai kylpyammeeseen

Kuva3

Kuva 3: Tässä tapauksessa erillinen kisko on asennettu makuuhuoneen lisäksi kylpyhuoneeseen, jonne kuljetaan pyörätuolilla. Molempiin kiskoihin asennetaan oma nostin tai käytetään yhtä siirrettävää nostinta.
  • Suositeltava ratkaisu erityisesti, kun kylpyhuone on kaukana makuuhuoneesta tai kylpyhuoneen karmiin ei haluta tehdä lovea kiskolle. Suoran kiskon paikka makuuhuoneessa mitoitetaan sängyn sijainnin mukaan. Vaihtoehtoisesti makuuhuoneen kiskosto voi olla koko huoneen kattava H.

Kuva4
Kuva 4: WC-tilaan on asennettu kääntöpöytä, joka mahdollistaa risteysten tekemisen kiskostoon. 
  • Suositeltava ratkaisu esimerkiksi kylpyhuoneeseen, kun ilman risteystä ei voida kulkea sekä wc-isuimelle että suihkuun.Kattonostamisen edut

1. Hoitajat kokevat potilaiden nostamisen ja siirtämisen ilman apuvälineitä raskaaksi. Hyödyntämällä kattonostimia hoitajien fyysistä rasitusta saadaan pienennettyä ja siten parannettua työssä jaksamista. Kattonostimen käyttö poistaa riskin selkävammasta, kun potilasta siirretään[1]. Yksi hoitaja voi hoitaa siirron liikuttamalla nostinta kevyesti yhdellä kädellä. Ylös-alas-liike tapahtuu kaukosäätimen nappia painamalla.

Kattonostin on aina helposti ja nopeasti saatavilla, jolloin sitä tulee käytettyä usein[2]. Samalla nostotapahtumista tulee rutiinia ja nostinten käyttötaajuus nousee. Kattonostin ei ole koskaan tiellä, joten sitä voidaan käyttää myös ahtaissa tiloissa kuten pienissä WC-tiloissa, sitä ei myöskään tarvitse viedä välissä varastoon.

2. Toipumisvaiheessa kattonostinta hyödynnetään kävelyharjoittelun ja seisomaannousun tukena, ja nostin muuntuukin erilaisten nostoliinojen avulla sopivaksi eri nostotilanteisiin sekä erilaisiin potilaisiin.

3. Hoivayritykselle tai julkiselle palveluntuottajalle hoitajien parempi työssäjaksaminen edesauttaa resurssien täysipainoista hyödyntämistä[3]. Yksinkertaisen kiskon asentaa tunnissa ja monipuolisimmillaan kiskoston saa kattamaan koko kerroksen mahdollistaen potilaiden liikuttamisen kaikkialle ilman välilaskua. Kattonostin soveltuu uudiskohteiden lisäksi myös saneerauskohteisiin.

4. Arkkitehtuurin näkökulmasta kattonosturi säästää lattiatilaa, jolloin muille hoitovälineille jää paremmin tilaa ja huoneiden toiminta helpottuu. Kiskot voidaan upottaa alakattoon, jolloin toiminnallisuus saadaan yhdistettyä esteettisyyteen. 

5. Potilaalle kattonostaminen tuo nostotilanteeseen arvokkuutta ja turvallisuutta. Potilas pukee päälleen nostoliinan itse tai avustettuna, jonka jälkeen potilas voidaan nostaa ja siirtää haluttuun paikkaan kuten sängystä pyörätuoliin tai tuolista wc-istuimelle. Nostimet onkin vastaanotettu hyvin potilaiden keskuudessa, jotka kokevat pehmeän nostoliikkeen turvallisena.

[1] Pompeii et al. (2009) mukaan 40 % liikuntaelinvaivoista olisi voitu ennaltaehkäistä nostimilla.
[2] Miller et al. (2006) mukaan 75 % hoitajista valitsee mieluummin kattonostimen kuin muun nostintyypin.
[3] Sairauspoissaolot, vahingonkorvaukset ja työtapaturmat vähenivät nostinten käyttöön ottamisen jälkeen (Collins et al., 2004; Chhokar et al., 2005).